BlogBanner

Ik ben voornemens...

Yvonne Michielsen
Door Yvonne Michielsen - januari 12, 2016

Nee, ik ben helemaal niets voornemens. Ik heb wel plannen; veel mooie plannen zelfs voor 2016. En ik heb ook een paar goede voornemens. Maar om nou te schrijven ‘ik ben voornemens’? Dat doe ik liever niet.


Archaïsch taalgebruik

Voornemens zijn of van plan zijn; het lijkt een klein verschil, maar de woordkeuze heeft een groot effect op de tekst. Juristen lijken liefhebbers van ouderwetse woorden. Zij doen brieven nog toekomen, terwijl niet-juristen brieven gewoon opsturen. En menig doen toegekomen brief staat vol met woorden als dienovereenkomstig, mitsdien, thans, dienaangaande, weshalve en desalniettemin. Op zich niks mis mee, maar rijst bij juristen niet de vraag of dit vocabulaire nog wel past in het huidige tijdsgewricht? Of anders: spreek je wel de taal van de groep die je met de tekst wilt bereiken?

Schrijf voor bezoekers van de website

Het valt mij op dat veel juristen teksten voor hun website schrijven alsof ze een collega of een rechter moeten overtuigen. Maar spreekt dat de bezoekers van de website aan? Zij zijn op zoek naar praktische juridische informatie en naar een goede advocaat. Het helpt dan enorm als de teksten op de site zo zijn geschreven dat zij het ook kunnen begrijpen.

Blog_Hand_Smartphone_Desk_NewSize.jpg

Het lelijkste woord van 2015

‘Me’ als bezittelijk voornaamwoord is gekozen tot het lelijkste woord van 2015. Dus: me advocaat, me toga en me wetboek. Ik denk dat juristen het woord ‘me’ niet vaak op deze manier gebruiken, maar er zijn genoeg woorden die zij wel gebruiken en ook tot lelijkste woord gekozen hadden kunnen worden. Ik noemde er al een paar. Wat zou het mooi zijn als in 2016 woorden als ‘dienovereenkomstig, mitsdien, thans, dienaangaande, weshalve en desalniettemin’ plaats maken voor ‘zo, daarom, nu, daarover, daarom en toch’. Dat leest toch een stuk prettiger?

 Stof tot nadenken

Betreft het hiervoor gestelde interessante materie om de komende dagen in alle rust in overweging te nemen? In 2016 help ik in ieder geval weer graag bij het schrijven van duidelijke teksten in heldere taal.

 

Dezelfde webinars, met meer inbound effect

Laat een reactie achter

Nieuwste blog posts

Meest populaire blog posts

Related posts